Child's drawing of crossed-over gun and hand grenades.
Krig och konflikt

Barn är särskilt utsatta i krigs- och konfliktsituationer.

Barn dödas eller skadas i krig och konflikter genom allt från korseld till landminor. Barn skadas när byar och städer angrips, bombas och bränns ner. Utöver risken för deras egna liv och hälsa, blir många barn föräldralösa när deras föräldrar dödas. Självmordsattacker utsätter också barn för stor risk.

Enbart 2020 var explosiva vapen och krigskvarlevor, som landminor, ansvariga för nästan hälften av alla barnoffer i konfliktområden. Mellan 2005 och 2020 dödades eller skadades totalt mer än 104 100 barn.

Barnsoldater i DRC bränner sina uniformer. Läs mer om hur dessa pojkar protesterar mot barnmisshandel.

Tvingade att slåss

Mellan 2005 och 2020 rekryterades och användes mer än 93 000 barn i väpnade styrkor eller väpnade grupper. Dock tros det verkliga antalet barn som används på detta sätt vara mycket högre. Pojkar och flickor används som till exempel stridande (soldater), kockar, bärare, budbärare och/eller spioner. Många barn, särskilt flickor, utsätts också för sexuella övergrepp.

När Malala Yousafzai tilldelades Världens barnpris 2014, använde hon hela sitt prisbelopp för att återuppbygga skolor som förstörts i bombningarna av Gaza i Palestina.

Attacker mot skolor och sjukhus

Alltför ofta attackeras skolor och sjukhus i krigs- och konfliktzoner. Ibland delvis eller helt förstörda. Dessa attacker på vad som borde vara säkra och trygga platser för barn leder inte bara till skador och död. Det kränker också barns rätt till utbildning och hälsa och påverkar deras hela liv. Mellan 2005 och 2020 verifierade FN mer än 13 900 av dessa attacker. I vissa fall riktades skolor och sjukhus medvetet av väpnade styrkor och terrorister. I andra fall tog angriparna helt enkelt inte tillräckligt med tid eller omsorg för att se till att de inte skulle riskera att träffa skolor eller sjukhus.

Faida (längst till höger) från DR Congo kidnappades av en väpnad grupp under ett anfall på hennes by. Hon befriades senare av WCP Barnrättshjälten Murhabaze Namegabe, kunde återgå till skolan och återförenas med sin familj. Läs mer om Faida och hennes kamp för att bygga upp sitt liv igen

Sexuellt våld

Sexuellt våld inklusive våldtäkt används ofta som ett vapen i krig och väpnade konflikter. Det används inte bara för att skada offret utan är också avsett att förnedra hela samhällen och driva människor bort från sina hem. Sexuellt våld har varit vanligt i krig och konflikt, genom historien, över hela världen. Det inkluderar våldtäkt, sexuellt slaveri och/eller trafficking, tvångsprostitution, och tvångsäktenskap, eller andra former av sexuell exploatering och/eller missbruk. Mellan 2005 och 2020 utnyttjades minst 14 200 barn på detta sätt av väpnade styrkor och grupper. Men det verkliga antalet tros vara mycket högre. Eftersom sexuellt våld ofta för med sig skam till offret och deras familjer, är det kanske den mest underrapporterade frågan som påverkar barn i konflikter. Majoriteten av offren är flickor (97 procent av rapporterade fall från 2016 till 2020).

Kidnappning

Många barn kidnappas av väpnade styrkor och grupper under konflikter. Det kan handla om allt från att skrämma befolkningen till att vilja missbruka och använda barn som till exempel stridande eller bärare. Oavsett anledning är kidnappning av ett barn en av de vanligaste kränkningarna mot barns rättigheter i väpnade konflikter. I många fall är barn som kidnappas också offer för flera allvarliga rättighetskränkningar, som att dödas, skadas, utsättas för sexuellt våld, eller tvingas till strid. De kan också hållas som gisslan eller frihetsberövas utan laglig anledning. Mellan 2005 och 2020 kidnappades minst 25 700 barn av parter som deltog i konflikter. Tre fjärdedelar av dem var pojkar.

Tillägg ska skydda

Barnkonventionens artikel 38 förbjuder alla parter i krig att låta barn strida som soldater. Men när den skrevs 1989 användes åldersgränsen 15 år istället för 18 år, som gäller alla andra delar av konventionen. År 2000 antogs därför ett särskilt tillägg till barnkonventionen som handlade om särskilt skydd av barn i krig och barn som tvingas bli soldater. I tillägget står att barn under 18 måste skyddas mot att utnyttjas som soldater.

Varför utnyttjas barnen?

I länder med fattigdom, dålig tillgång till utbildning samt med diskriminering, krig och konflikt, brist på demokrati och dålig respekt för mänskliga rättigheter, ökar risken för att barn ska råka illa ut och utnyttjas som soldater i krig.

Genom historien har barn utnyttjats i krig och våldsamma konflikter i alla världens länder, även i Sverige. I slutet av 1700-talet fanns det många barn som stred och arbetade i den svenska militären, en del så unga som 7 år. I vårt grannland Finland var det vanligt med barnsoldater under inbördeskriget år 1918. Och under både första- och andra världskrigen (1914-1917 och 1939-1945) beräknas tusentals barn ha deltagit, bland annat i de sovjetiska (ryska), japanska, tyska och brittiska arméerna. På 1970-talet rekryterades barn och ungdomar till striderna på Nordirland, och på Balkan i det forna Jugoslavien (bland annat i nuvarande Kroatien, Serbien och Bosnien) deltog tusentals barn i striderna mellan 1991-1995. Irak, Myanmar-Burma, Demokratiska Republiken Kongo och Colombia är exempel på länder där många barn har utnyttjats (och fortfarande utnyttjas) som soldater under 2000-talet.

Svenska barnsoldater

År 1812 infördes en form av allmän värnplikt till den svenska armén, och redan då gällde det män som var 21 år och myndiga, alltså vuxna. 1974 sänktes myndighetsåldern till 18 år.
   I Sverige har det inte varit krig på mycket länge. Men även idag finns det svenska barn som utnyttjas som soldater. I mars 2022 dömdes för första gången en svensk kvinna till fängelse av svensk domstol för att hon hade låtit sin 12-årige son bli barnsoldat i kriget i Syrien. Pojken dog i en bombexplosion när han var 16 år gammal.

Källa: Unicef 2021

Ta reda på mer
STIFTELSEN WORLD'S CHILDRENS PRIZE

Långgatan 13, 647 30, Mariefred
Telefon: 0159-129 00 • epost: info@worldschildrensprize.org
Plusgiro: 90 01 86-8 • Bankgiro: 900-1868

© 2020 World’s Children’s Prize Foundation. All rights reserved. WORLD'S CHILDREN'S PRIZE®, the Foundation's logo, WORLD'S CHILDREN'S PRIZE FOR THE RIGHTS OF THE CHILD®, WORLD'S CHILDREN'S PARLIAMENT®, WORLD'S CHILDREN'S OMBUDSMAN®, WORLD'S CHILDREN'S PRESS CONFERENCE® and YOU ME EQUAL RIGHTS are service marks of the Foundation.

 
x
x
x